Olej kokosowy jest uznawany za najzdrowszy i najbardziej naturalny olej na świecie. Zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminę E, K, oraz wapn, żelazo i cynk, w składzie jest również wysoka zawartość antyoksydantu, kwasu kaprylowego i laurynowego. To jedyny tłuszcz na świecie, który jest szybko trawiony i łatwo przyswajalny nie powodując przyrostu wagi, a wręcz przeciwnie – odchudzając.
Właściwości zdrowotne
Olej kokosowy jest kwasem tłuszczowym nasyconym, jednak jest to rodzaj zdrowego tłuszczu, który zamienia się w energię, zamiast odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Składniki zawarte w oleju wspierają proces syntezy białek, co przyczynia się bezpośrednio do budowania i zabezpieczania mięśni. Jest również świetną bazą dla innych zdrowych produktów, gdyż olej kokosowy doskonale poprawia wchłanianie się wielu składników odżywczych.
Olej kokosowy na odchudzanie jest stosowany bardzo często, gdyż przyspiesza przemianę materii, co wpływa na szybsze spalanie kalorii.
Regularne spożywanie oleju kokosowego zapobiega również podjadaniu między posiłkami i hamuje ochotę na słodycze, gdyż jest bardzo sycący i na długo zaspokaja uczucie głodu.
Olej kokosowy jest bardzo uniwersalnym produktem, dzięki czemu można go dodać praktycznie wszedzie – jego właściwości nie ulegają pogorszeniu w wysokich temperaturach. Przede wszystkim zastępuje wszystkie tłuszcze – w tym również oleje, masło czy margarynę, można go dodawać do sałatek, sosów, zup, mięsa, ryb, wypieków, ciast albo smarować nim chleb. W formie płynnej świetne się nada również jako składnik owsianki czy dodatek do smoothie i koktajli. Warto również spróbować kawy z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego, co prawda zmieni on bardzo smak kawy, ale zmniejszy się ryzyko podjadania w ciągu dnia i zapewni energię na wiele godzin.
Odpowiedni wybór i dawkowanie
Olej kokosowy jest źródłem cennych tłuszczy, których potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania, jednak jest również kaloryczny, dlatego trzeba go spożywać z umiarem. Powinno się zjadać 1 łyżkę stołową oleju kokosowego dziennie, jednak nie należy przekraczać 3 łyżek stołowych na dobę.
Dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego. Najlepszym wyborem będzie ten najmniej przetworzony, organiczny i z pierwszego tłoczenia – taki olej zawsze ma napisane na opakowaniu „virgin”, a po otwarciu słoiczka czuć prawdziwy zapach kokosa. Rafinowany olej kokosowy, czyli ten poddany dużej obróbce, wciąż jest zdrowy, jednak istotnie stratny na walorach zdrowotnych, jakie miał wczesniej – nie ma również swojego pięknego naturalnego zapachu kokosa.